Oblaci Logo

SEO – što je to? Kratak vodič kroz web optimizaciju

SEO optimizacija
Bolja pozicija neke web stranice na Googleu postiže se SEO optimizacijama. Viša pozicija na Googleu rezultira i većim brojem korisnika.

SEO je kratica engleskog termina “search engine optimization“. Radi se o postupcima kojima postižemo bolju poziciju naše web stranice u pretragama na Googleu. To je najčešće i najjednostavnije tumačenje značenja kratice SEO.

“Bolje mjesto određene web stranice na internet tražilicama za željene ključne riječi ostvaruje veći broj besplatnih posjeta i potencijalnih kupaca ili klijenata”, dodatno se pojašnjava na Wikipediji. Dobro optimizirane web stranice bit će na dohvat ruke korisnicima naših usluga neovisno o tome čemu one služe: web-shop, poslovna stranica, blog, itd.

Visoko pozicioniranje našeg weba u pretragama čini našu uslugu konkurentnijom, k tome bez ulaganja novca u direktno oglašavanje. To je ključna značajka koja proizlazi iz SEO postupaka.

Razlika u pozicioniranju plaćenih i neplaćenih rezultata pretrage

Moramo razlikovati rezultate plaćenih pretraga od neplaćenih. Plaćeni rezultati najčešće su na prvim mjestima na Googleu (iako ovo nije pravilo). Razlikuju se od neplaćenih (organskih) po tome što u lijevom gornjem kutu imaju masno otisnutu riječ Oglas. U tom slučaju govorimo o terminu “search engine marketing” ili SEM.

Ako na primjer guglamo ključnu riječ “search engine optimization“, vidjet ćemo da će web stranica SemRush (inače jedan od autoriteta u području digitalnih promocija) biti prva pozicionirana. Razlog tomu je njihov plaćeni oglas kojeg su napravili u sustavu Google Ads za ovu ključnu riječ. Više ne govorimo o postupku SEO, već koristimo kraticu SEM. Tek ispod oglasa dolaze rezultati onih web stranica na kojima se također spominje termin “search engine optimization“, ali koje nisu oglašavane.

U ovom slučaju nas zanimaju isključivo rezultati neplaćenih pretraga koji se smatraju najboljom investicijom u web stranicu.

Naime, jednom kad je SEO za Google postavljen kako treba, web stranica doći će do prvih stranica pretraga. S obzirom na činjenicu da će za naš primjer “search engine optimization” Google izbaciti na stotine, ako ne i tisuće stranica rezultata pretraga, postaje jasnije zbog čega je važno da se izborimo za što bolju poziciju.

Prema nekim analizama, korisnik Googlea pregledat će prvih pet, šest stranica pretraga. Dalje od toga malo tko ide. Jedan od autoriteta za SEO Istok Pavlović naznačit će međutim da nije najvažnije izboriti baš prvo mjestu na Google. No važno je biti pri vrhu.

Razumijevanje namjere zbog čega netko pretražuje Internet

Da bi se izbjegao sunovrat na dno bunara pretraga potrebno se držati SEO pravila. Ako još jednom guglate naš primjer “search engine optimization“, dobit ćete mali milijun SEO savjeta. Prema našem dosadašnjem iskustvu, ali i prema onome što naznačuju predavači na radionicama za optimizaciju sadržaja, za dobar Google SEO postoji jedan preduvjet.

Važno je razumjeti koju namjeru ima netko kad pretražuje određenu temu na webu.

Za ilustraciju možemo uzeti primjer iz naše prakse i nedoumicu koju izaziva ključna riječ “papa test“. Što je namjera djevojke ili žene koja na internetu traži “papa test“? Možda treba ginekologa? Ili od Google doktora traži odgovore na neka opća pitanja o ovoj temi? Ili je – i jedno i drugo?

U ovom slučaju postoji nekoliko varijabli o kojima treba razmišljati kad se piše blog o ovoj (ili bilo kojoj drugoj) temi.

Prije poduzimanja bilo kojeg drugog koraka dakle važno se dobro pozabaviti dvojbom koja namjera stoji iza upisa ključne riječi/fraze u tražilicu. Dobre Google SEO postavke neće biti od velike koristi ako smo svojim blogom ili webom promašili onu namjeru zbog koje korisnik dolazi na naše stranice.

Tri aspekta koja su važna za dobar Google SEO

No možemo pretpostaviti da dobro poznajemo posao s kojim se bavimo i razumijemo namjere onih koji na webu traže uslugu koju nudimo. U tom slučaju važno je voditi računa o tri aspekta koja značajno utječu na dobar SEO za Google:

  • Optimizacija teksta i fotografija
  • Brzina otvaranja weba i njegova responzivnost na zaslonima
  • Poveznice (linkovi) s drugih internetskih stranica prema našima

U nastavku ćemo se posvetiti prvom aspektu SEO optimizacije – to su standardi pisanja teksta i postavljanja fotografija na naše internetske stranice.

S fotografijama je prilično jednostavno, ako se držite jednog pravila – fotografije na webu ne bi trebale biti teže od 100 kilobajta. Ovaj problem lako je rješiv; postoje internetske stranice koje će besplatno reducirati fotografiju na prihvatljivu težinu.

Yoast dodatak – najbolji SEO savjetnik

S tekstom je nešto složenija priča. Jedno od rješenja za njegovu optimizaciju može biti plug-in Yoast (postoji još nekoliko dobro prihvaćenih alata s jednakom svrhom).  Dodatak Yoast se postavlja na našu WordPress platformu uobičajenom procedurom. Ovaj dodatak već u svojoj besplatnoj inačici predstavlja najboljeg savjetnika kod pisanja članaka i uređivanja web stranice.

Yoast dodatak u svojoj besplatnoj verziji ima 14 parametara koji nam pokazuju koliko smo uspješni u optimizaciji našeg teksta za Google. Svjetla na Yoast semaforu će biti u zelenom ako smo ispoštovali sve standarde.

Važno je dodati da Yoast ocjenjuje i čitljivost teksta. No za hrvatski jezik parametri ne funkcioniraju ispravno i manje-više uvijek ćemo biti u crvenom. O tome kako naš blog i u tom smislu može biti prijemčiv korisnicima, već smo pisali na našem blogu.

Nakon relativno puno posla ovaj blog konačno je dobio zeleno svjetlo od Yoasta. To znači da je članak napisan prema SEO proceduri.

Hoće li, i kad će se pojaviti na prvim stranicama pretraga ovisit će o Google algoritmima koji “čitaju” naš tekst i određuju relevantnost onoga što objavljujemo. Dobrim SEO postavkama olakšat ćemo posao algoritmu, da uopće pronađe naš članak i da ga adekvatno o onome što u njemu piše svrsta u pravu ladicu svoje baze podataka.

OSTALE OBJAVE